V. Těšanský hudební festival – festival ve vinici

Letos s podtitulem „…kde spí srdce Moravy“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Sobota 28. července 2018 od 17:00, Kaple Těšany

Těšanský hudební festival nabízí mimořádné kulturní občerstvení pro široké publikum z Těšan i okolí. Věříme, že se stal již zavedenou tradicí, pravidelně se jej totiž zúčastňuje přes dvě stě posluchačů, mezi nimi i rodiny s dětmi. Hlavní myšlenka této kulturní akce je dána atmosférou nevšedního přírodního prostranství s kaplí nad vinicemi a jezerem a také konkrétním tématem, jež účastníky celé odpoledne provází. Letos se zaměříme na živé tradice země Moravy a naší vlasti. Festival se totiž ponese v duchu motta: „…kde spí srdce Moravy“. Děti se mohou v rámci předprogramu těšit na patálie nezbedného divočáka.

Cílem festivalu je propojení světa profesionálních hudebníků s nadšením muzikantů působících v místních komunitách, obcích či spolcích, jejichž hudební interpretace často dosahuje vysoké kvality, není však známa v takové míře, v jaké by si zasloužila. Tentokrát se můžeme těšit hned na několik hostů. Mezi nimi by letos mohl vystoupit obměněný Sbor kaple Těšanské Bohorodičky, složený nejen z těšanských vinohradníků. Nechme se překvapit. Vedle toho se také pořadatelé festivalu snaží objevovat mladé začínající talenty. Ti dovedou oslovovat nadšením pro věc, poctivým odhodláním i výrazným nadáním. Některé z nich známe již z minulých ročníků. Objeví se ovšem i nové tváře. Žánrově je festival vždy připravován tak, aby dovedl zaujmout rozmanité spektrum posluchačů. Na své si tak přijdou nejen milovníci klasiky, ale také fanoušci filmové, duchovní či lidové hudby.

Samotný program festivalu se i letos skládá ze tří částí. Nejprve se ke slovu v rámci předprogramu od 17:00 dostanou děti. Tato část programu je naprosto klíčová. Pokud se totiž dětem nepodaří splnit všechny potřebné úkoly, nebude možné pokračovat v 18:00 koncertem v kapli, kde s výše uvedenými hosty vystoupí kmenový soubor Těšanského hudebního festivalu Husak Quartet. Na závěr se můžete těšit i na tradiční muzicírování ve vinici od 19:30. Zajištěno bude opět bohaté občerstvení: domácí chléb, debrecínka a především dobré víno.

Akce se koná za každého počasí. Pro případ deště bude připraveno přístřeší.

 

K přátelskému setkání zve

Orel jednota Těšany ve spolupráci s Charitním centrem manželů Dostálových, Spolkem Harmony Quality pro propagaci multižánrové hudby, Rodinným vinařstvím Pavel Husák a se spolupracovníky z dalších spolků (SDH Těšany)